Δημοσιεύθηκε:
Μάι, 2024
Kατηγορίες:

Το blockchain  (το οποίο στα ελληνικά αποδίδεται ποικιλοτρόπως, ως αλυσίδα μπλοκ ή μπλοκ αλυσίδας, αλυσίδα συστοιχιών, αλυσίδα κατανεμημένης εγγραφής κ.α) είναι ένα είδος τεχνολογίας κατανεμημένου καταλόγου που λειτουργεί ως ανοιχτό, αναλλοίωτο και ασφαλές βιβλίο εγγραφών. Η αρχιτεκτονική του είναι υλοποιημένη με λογισμικό πάνω στα δίκτυα υπολογιστών όπου κάθε κρίκος της αλυσίδας του blockchain συνεργάζεται με γειτονικά κομμάτια της αλυσίδας για την επιβεβαίωση και την εγγραφή των συναλλαγών που γίνονται μέσα σ’αυτό. Κάθε νέα συναλλαγή που προκύπτει προστίθεται σε ένα “μπλοκ” και στη συνέχεια συνδέεται με τα υπάρχοντα μπλοκ, δημιουργώντας ένα αλυσιδωτό δίκτυο. Η τεχνολογία blockchain είναι γνωστή είδη από την χρήση της στην διαχείριση πολλών ψηφιακών νομισμάτων όπως το Bitcoin. Το blockchain όμως δεν περιορίζεται στα κρυπτονομίσματα και έχει εφαρμογές σε πολλούς άλλους τομείς, όπως ο ασφαλιστικός κλάδος, η υγειονομική περίθαλψη, η εφοδιαστική αλυσίδα κ.α.

Τα κύρια του χαρακτηριστικά είναι η διαφάνεια, η ασφάλεια και η αποκέντρωση των δεδομένων.

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες εν δυνάμει εφαρμογές της τεχνολογίας blockchain είναι η χρήση της για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά παραδείγματα:

  • Διαφάνεια στις δημόσιες συναλλαγές: Το blockchain μπορεί να δημιουργήσει ένα δημόσιο καταμερισμένο και αναλλοίωτο καταγραφικό σύστημα όπου οι δημόσιες συναλλαγές, όπως π.χ τα συμβόλαια κρατικών οργανισμών με ιδιώτες, οι συμβάσεις εργασίας και οι δημόσιες προμήθειες, μπορούν να καταγράφονται με ασφάλεια. Αυτό θα μπορούσε να εξαλείψει τη δυνατότητα διαφθοράς και απάτης, καθώς οι συναλλαγές είναι διαθέσιμες για έλεγχο από όλους τους ενδιαφερόμενους και απόλυτα θωρακισμένες από εξωτερικές παρεμβάσεις.
  • Αποκέντρωση της εξουσίας: Ένα από τα βασικά προβλήματα που συνδέονται με τη διαφθορά είναι η συγκέντρωση εξουσίας σε λίγους. Το blockchain επιτρέπει τη δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών και οργανισμών, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται από ένα δίκτυο συμμετεχόντων αντί για έναν μόνο κεντρικό φορέα εξουσίας. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφθοράς που προκαλείται από την κεντρική εξουσία.
  • Καταπολέμηση της ψεύτικης ταυτότητας: Το blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αναγνωριστικών που είναι αναλλοίωτα και ασφαλή. Αυτό μπορεί να μειώσει την πιθανότητα απάτης και διαφθοράς που συνδέεται με τη χρήση ψεύτικων ταυτοτήτων και εικονικών συναλλαγών.

Το blockchain εν ολίγοις είναι μία τεχνολογία που βρίσκει εφαρμογή σε πάρα πολλούς τομείς συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της αλυσίδας εφοδιασμού, της υγείας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας αλλά και των κυβερνητικών υπηρεσιών όπως είδαμε παραπάνω.

Με την υιοθέτηση των τεχνολογιών blockchain σκοπός είναι η αύξηση της διαφάνειας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας σε διαδικασίες που απαιτούν συναλλαγές, καταγραφή δεδομένων και εκτέλεση συμβολαίων απομακρύνοντας έτσι τη διαχείριση από πεπαλαιωμένες  συγκεντρωτικές δομές και αυξάνοντας κατά συνέπεια την εμπιστοσύνη του κοινού με την παροχή  λειτουργιών που βασίζονται σε ένα ανοικτό προς όλους και αναλλοίωτο από τρίτους σύστημα.